ry 27, 2016
Biji salak ubi
Dalam rangka habiskan ubi kuning... supaya ada rasa lebih variasi... akhirnya buat biji salak dari ubi kuning resep bunda Fatimah yg sudah jadi andalan
BIJI SALAK
By. Ibu Fatmah Bahalwan
Bahan:
500 gr ubi merah, kukus, haluskan
3 sdm tepung sagu
500 gr gula jawa
1 ltr air
500 ml santan kental
½ sdt garam
1 lbr daun pandan.
Cara membuatnya:
Tuang tepung sagu kedalam ubi halus, uleni hingga rata, buat bulatan.Sementara itu masak gula jawa dan air hingga mendidih dan gula larut, saring, didihkan kembali.Masukkan bulatan adonan ubi kedalam kuah gula mendidih, biarkan hingga mengapung. Matikan api.Masak santan, garam dan daun pandan sambil diaduk hingga mendidih, angkat.Sajikan biji salak bersama kuah santan
No comments:
Post a Comment