Pages

Saturday, February 27, 2016

Biji salak ubi

ry 27, 2016

Biji salak ubi

Dalam rangka habiskan ubi kuning... supaya ada rasa lebih variasi... akhirnya buat biji salak dari ubi kuning resep bunda Fatimah yg sudah jadi andalan

BIJI SALAK
By. Ibu Fatmah Bahalwan

Bahan:
500 gr    ubi merah, kukus, haluskan
3 sdm     tepung sagu
500 gr    gula jawa
1 ltr        air
500 ml    santan kental
½ sdt      garam
1 lbr       daun pandan.

Cara membuatnya:
Tuang tepung sagu kedalam ubi halus, uleni hingga rata, buat bulatan.Sementara itu masak gula jawa dan air hingga mendidih dan gula larut, saring, didihkan kembali.Masukkan bulatan adonan ubi kedalam kuah gula mendidih, biarkan hingga mengapung. Matikan api.Masak santan, garam dan daun pandan sambil diaduk hingga mendidih, angkat.Sajikan biji salak bersama kuah santan

No comments:

Post a Comment